معرفی کتاب «اقتصاد توسعه»

خلاصه

اقتصاد توسعه يكي از جذاب‌ترين حوزه‌هاي علم اقتصاد است و همان سوالاتي را بررسي مي‌كند كه آدام اسميت در زمان پايه‌گذاري علم اقتصاد مطرح كرد: چرا برخي از كشورها زودتر از سايرين توسعه‌يافته اند؟ چرا برخي كشورها در فرآيند توسعه شكست خورده‌اند و برخي ديگر در مسير دستيابي به توسعه موفق بوده اند؟

دو جهت‌گيري پژوهشي جديد و در عین حال قابل توجه در اقتصاد توسعه، روش تفكر در مورد توسعه اقتصادي را متحول كرده است. اولين رويكرد به نقش اساسي نهادها در فهم توسعه و رشد توجه دارد. نهادها يا قواعد بازي در جامعه و اقتصاد، جهت تعيين پرهزينه يا كم هزينه بودن مبادلات اقتصادي مثل خريد و فروش كالاها و خدمات يا اخذ وام نقش موثري را در راه اندازي يك کسب‌وکار ايفا مي‌كنند. در برخي از كشورها، نهادها مبادلات اقتصادي را تسهيل مي‌كنند و محيطي را ايجاد مي‌كنند كه در آن از حقوق مالكيت حمايت شده و حاكميت قانون رايج است. چنين نهادهايي بر توسعه اثر مثبت دارند. در برخي ديگر از كشورها نهادها موجب دشواري مبادلات اقتصادي ميشوند: ازحقوق مالكيت و سرمايه گذاري حمايت نمي‌شود، فساد رايج است، سوء استفاده از قدرت توسط سياستمداران تبديل به يك كار متداول شده و قوانين مخدوش هستند و يا به خوبي اجرا نمي شوند. اين نهاد‌ها بر توسعه اقتصادي اثر منفي دارند.

کتاب اقتصاد توسعه نوشته جرارد رولاند است که به همت دکتر محمد سلیمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) و اندیشکده مطالعات فرهنگ و توسعه، ترجمه شده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

×